web analytics

www.mkbadviesenondersteuning.nl

5 manieren om de solvabiliteit te verbeteren

mei 24th, 2014 | Redactie | Tags:

Het kan voorkomen dat in de loop der tijd de solvabiliteit verslechterd. Een reden kan zijn dat de onderneming het bedrijf financiert met voornamelijk vreemd vermogen.

Hoe kan de solvabiliteit van de onderneming dan weer verbeterd worden. Hier worden 5 mogelijkheden aangegeven:

1. Zorg dat de voorraden zo klein mogelijk zijn. Hierdoor kunnen de eventueel uitstaande leningen verlaagd worden en dit is gunstig voor de  solvabiliteitsverhouding.

2. Een tweede mogelijkheid is om de uitstaande debiteurenvorderingen zo laag mogelijk te krijgen. Doordat de uitstaande debiteurenvorderingen in cash kunnen crediteuren betaald worden of de leningen afbetaald worden.

3. De uitstaande debiteurenvorderingen kunnen verkocht worden aan een factormaatschappij. Als met het ontvangen geld de leningen worden afbetaald of crediteuren worden betaald, heeft dit een positief effect op het vreemd vermogen.

4. Auto’s of andere activa kunnen worden verkocht aan bijvoorbeeld een leasemaatschappij en worden terug geleased. Dit geldt alleen voor operational lease. Bij financial lease blijven de   activa op de balans staan.

5. Zorg dat de fakturen snel na afronden van de order of project gefaktureerd worden, zeker aan het einde van het jaar. Hierdoor wordt de vlottende activa positief beinvloedt.

 

Artikelen die misschien ook interessant zijn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *