web analytics

www.mkbadviesenondersteuning.nl

Balans en boekhouden

oktober 7th, 2016 | Redactie | Tags:

De balans en boekhouden kunnen niet los van elkaar worden gezien. De balans komt voort uit de boekhouding. De balans is een verzameling van grootboekrekeningen die op een balans van een onderneming staan. De balans geeft de waarde van een onderneming weer. De balans bestaat uit twee onderdelen; de activa en de passiva.

De activa zijn de bezittingen zoals gebouwen, voorraden en debiteuren en staan aan de linkerkant van de balans. Aan de rechterkant staan de passiva. Daar staan de schulden zoals leningen en crediteuren, maar ook het eigen vermogen. Bij het boekhouden worden vaak ook transitoria gebruikt. Dit kunnen vooruitbetaalde bedragen zijn zoals kosten die wel in het volgend jaar vallen maar in het voorgaande jaar zijn betaald.

De balans en boekhouden komen samen via de grootboekrekeningen. De balans bestaat uit de verschillende grootboekrekeningen. De grootboekrekeningen geven dan weer de stand weer van de boekingen die op deze grootboekrekeningen zijn geboekt via journaalposten. De grootboekrekening “omzet” geeft dan bijvoorbeeld de geboekte omzet weer die in een bepaalde periode is geboekt op deze post.

https://www.managementboek.nl/boek/9789001841799/introductie-basisbegrippen-bedrijfseconomie-bedrijfsadministratie-andre-heezen?affiliate=5298