web analytics

www.mkbadviesenondersteuning.nl

Catering

mei 22nd, 2013 | Redactie | Tags:

Tegenwoordig heeft bijna ieder bedrijf faciliteiten op het gebied van de catering voor het personeel. Het gaat hierbij voornamelijk om lunchfaciliteiten. De catering wordt over het algemeen uitbesteed aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Er zijn verschillende vormen te onderscheiden:

  • Bedrijfscatering
  • Institutionele cateraar (ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en gevangenissen)
  • Inflight catering
  • Onderwijscatering

Tussen de bedrijven, instellingen en de cateringbedrijven wordt een contract afgesloten voor de dienstverlening. De contracten met een cateraar kunnen verschillende vormen hebben. Deze contractvormen kunnen ook gecombineerd worden.

Het open-boeksysteem

De kenmerken van dit systeem is dat de cateraar een vaste vergoeding krijgt. De kosten worden doorberekend aan de opdrachtgever. De risico’s liggen dan ook bij de opdrachtgever.

Aanneemsom

Ook hierbij krijgt de cateraar een vaste vergoeding. Het risico ligt echter bij de cateraar en niet bij de opdrachtgever.

Incentive contract

Hierbij wordt een deel van de omzet aan de opdrachtgever betaald. De cateraar krijgt de gewerkte uren betaald.

De commerciële cateraar

De cateraar heeft hier eigenlijk zelfstandig een restaurant in het bedrijf. De cateraar betaalt huur aan de opdrachtgever. Het risico ligt bij de cateraar.

https://www.managementboek.nl/boek/9789001841799/introductie-basisbegrippen-bedrijfseconomie-bedrijfsadministratie-andre-heezen?affiliate=5298