web analytics

www.mkbadviesenondersteuning.nl

Iets hogere export groei

oktober 17th, 2013 | Redactie | Tags:

Volgens het CBS was de uitvoer van goederen in augustus 2,5 procent groter dan een jaar eerder. De groei is iets hoger dan in de drie voorgaande maanden. Het volume van de invoer kromp in augustus met 2,3 procent, vrijwel evenveel als in juli. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 33,4 miljard euro. Dat is 2,7 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde kromp met 8,1 procent tot 30,0 miljard euro. Dit is de grootste procentuele daling sinds november 2009. Het handelsoverschot bedroeg 3,4 miljard euro. Dat is 1,7 miljard euro meer dan in augustus 2012.

De uitvoer van chemische producten nam sterk in waarde af. De invoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen, met name uit landen buiten de EU, was fors lager dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen lagen in augustus, net als in de vijf voorgaande  maanden, op een lager niveau dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren 2,5 procent lager, de invoerprijzen 3,3 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van augustus 2012 verbeterd.

Volgens de Exportradar van oktober waren er meer verbeteringen dan verslechteringen in de omstandigheden voor de export. Het beeld was een stuk gunstiger dan een maand eerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *