web analytics

www.mkbadviesenondersteuning.nl

Omloopsnelheid

februari 1st, 2014 | Redactie | Tags:

De term omloopsnelheid wordt bij verschillende grootheden in de bedrijfseconomie gebruikt. De bekendste zijn de omloopsnelheid van het vermogen, voorraden en debiteuren. De investeringen kunnen een groot deel van het werkkapitaal in beslag nemen. De omloopsnelheid van de verschillende activiteiten is dus belangrijk.

Omloopsnelheid vermogen

De omloopsnelheid van het vermogen is het aantal malen per jaar dat het vermogen zijn omloop volbrengt. Het vermogen van de onderneming is eerst in geldvorm aanwezig, dan wordt het gestoken in goederen en vervolgens komt het weer vrij via de verkoop van goederen. Hierbij wordt dus gemeten in hoeverre de onderneming zijn vermogen effectief gebruikt om omzet te maken. Bijvoorbeeld een onderneming die te veel activa heeft in vergelijking met branchegenoten heeft een laag rendement op het geinvesteerd vermogen.  Dit quotient wordt berekend door de omzet te delen door het gemiddeld geinvesteerd totale vermogen.

Omloopsnelheid voorraad

Uploaded : 2dcT78V-kopie-2

Naast het voorgaande begrip bestaat ook de omloopsnelheid van de voorraden. Voorraden nemen vaak een groot deel van de financiele middelen in beslag. Ondernemingen proberen de voorraden daarom zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld het Just in time principe.  De omloopsnelheid van de voorraad wordt berekend door de kostprijs van de verkopen te delen door de gemiddeld voorraad. In de berekening van dit quotient wordt de kostprijs van de verkopen gebruikt in plaats van de omzet omdat de voorraad ook wordt bijgehouden op basis van de inkoopprijs. Zie ook Voorraadfinanciering

Omloopsnelheid debiteuren

Ook de investeringen in de debiteuren kunnen een groot deel van de liquide middelen in beslag nemen. Het is dus voor een onderneming noodzakelijk om de omloopsnelheid van de debiteuren zo hoog mogelijk te houden en de hoogte van het bedrag geinvesteerd in de debiteuren te beperken. Factoring kan hierbij ook een rol spelen. De omloopsnelheid van de debiteuren wordt berekend door de omzet te delen door het gemiddeld debiteurensaldo.  Het is afhankelijk per branche wat een goede uitkomst van dit quotient is.

Zie ook Factoring

 

https://www.managementboek.nl/boek/9789001841799/introductie-basisbegrippen-bedrijfseconomie-bedrijfsadministratie-andre-heezen?affiliate=5298

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *