web analytics

www.mkbadviesenondersteuning.nl

Opslagmethode

De opslagmethode wordt gebruikt bij het toerekenen van de bedrijfskosten. Bij de opslagmethode worden de indirecte kosten aan de producten toegedeeld naar de mate waarin zij de directe kosten veroorzaken.

Bij de opslagmethode wordt er vanuit gegaan dat het bedrag aan indirecte kosten evenredig is aan met de mate waarin het directe kosten veroorzaakt.Als opslagbases kan gebruikt worden: directe grondstofkosten, de hoeveelheid grondstof of kunnen de indirecte kosten in gelijke bedragen verdeeld worden over de directe kosten.

Er zijn twee vormen van de opslagmethode. De eerste is de primitieve methode. Hierbij wordt er maar 1 opslag gehanteerd. De andere methode is de verfijnde opslagmethode. Bij deze opslagmethode worden de totale indirecte kosten gesplitst in groepen (bijvoorbeeld grondstofkosten en arbeidskosten). Voor deze groepen wordt nagegaan met welk element van de directe kosten de indirecte kosten verband houden. Deze methode is dan ook nauwkeuriger dan de primitieve methode. Het spreekt voor zicht dat de gekozen methode grote invloed heeft op de berekening van de kostprijs.

https://www.managementboek.nl/boek/9789001841799/introductie-basisbegrippen-bedrijfseconomie-bedrijfsadministratie-andre-heezen?affiliate=5298

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *