web analytics

www.mkbadviesenondersteuning.nl

Variabele kosten en de indeling

juli 5th, 2014 | Redactie | Tags:

De definitie van variabele kosten is: kosten waarbij het totale bedrag per periode verandert als het gevolg van een verandering in de bedrijfsdrukte in die periode. Voorbeelden van variabele kosten zijn inkoopkosten en energiekosten.

De indeling in variabele en vaste kosten speelt een belangrijke rol in de bedrijfseconomie. De totale kosten van een organisatie veranderen namelijk bij een verandering van de produktie of afzet. Vaste kosten wijzigen nauwelijks bij verandering van de produktie. Variabele kosten dalen of stijgen wel mee met de productie of afzet.

Variabele kosten kunnen op drie manieren ingedeeld worden; proportioneel variabel, progressief variabel en degressief variabel.

Bij proportioneel variabale kosten wijzigen de kosten gelijkmatig met de bedrijfsdrukte.

Bij progressief  variabele kosten stijgen de kosten meer dan evenredig. Dit doet zich voor wanneer in het bedrijf bij een bepaalde hoogte van de bedrijfsdrukte kostenverhogende factoren optreden zoals overuren.

Bij degressief variabele kosten wijzigt het totaal van de kosten minder dan evenredig met de bedrijfsdrukte. dit doet zich bijvoorbeeld voor bij korting bij grootschalige inkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *